Tyxo.bg counter История на Астрологията ‹ Astrohit.net – Астрология и хороскопи, достъпни за всички
  • astro1@abv.bg
  • 0889284567
Style Selector

Which theme layout you want to used?


Which predefined skin colors you want to used? (You can also set your own one using Theme Setting)Reset


 

 

astro

Астрологията не е от вчера

 

От древните книги е известно, че човечеството е имало петима учители. Един тях е известен на всички – Прометей, този който му е дал огъня, друг всичко необходимо за пазене и възстановяване на здравето – Авицена, науката за Звездния мир ни е дадена от Саабей. Саабей създал школа в страната Едем, а хората, населяващи тази страна нарекъл Халдейци т.е. народ стремящ се към светлината. Страната Едем днес се намира на дъното на Персийския залив, чиято дълбочина е средно 50 м, най-голямата 102 м. Площта му е два пъти по-голяма от тази на България. По-късно Едем става част от Вавилон, мястото където била построена известната Вавилонска кула.

 

astro2

Откъде идва астрологията при нас

 

Вавилон става столица на древния свят, но и обект на редица нашествия, което само допринася за разпространението на Астрологията. Първо бива завладян от шумерите – народ, притежаващ най-древната писменост, известна до днес. Те го отстъпват на хетите, а завоеванията на Александър Македонски разпространяват Астрологията по целия свят. Така тя достига до Елада, Рим, Египет, Индия, Китай и Япония. Също до най-северната страна, известна на индийците – Булхара, откъдето векове по-късно прабългарите тръгват към Европа.

 

Прочутите астролози на древността

 

Известни астролози от древността са  Птоломей, грък, живял в Египет и известния гръцки математик Питагор, живял осем години във Вавилон, за да изучи Астрологията. Негова е представата за човека, като вечно съществуващо създание т.е. приел прераждането като неоспорим факт. Друг известен древногръцки мислител Платон споделя същата концепция. Той учил Астрология от пристигнал в Атина вавилонски жрец.
       В древния Рим Астрологията добива известност след новата ера. Първият император – Цезар не вярвал в нея и затова не обърнал внимание на предупреждението “Пази се от мартенските иди”, отишъл без охрана в сената и бил убит от републиканците. Следващият император Октавиан направил много за популяризирането на Астрологията, защото още преди да стане император, посетил непознат астролог, който се обърнал към него с думите “Ваше величество”..
       В по-късните векове астролозите в Рим били преследвани, защото между тях се намирали и непочтени хора, които често предсказвали смъртта на императора с цел разпалване борба за власт, а и бунтовете тогава са били често явление. Императорите обаче си запазили привилегията да имат придворни астролози. Понякога и те самите били астролози. Император Диоклециан прогнозирал , че ще бъде убит след 24 години, затова след като изминали 20 години от прогнозата, благоразумно се отказал от престола и така доживял до дълбока старост.

 

astro3

Астрологията през Средновековието

 

В средните векове Астрологията била разрешена, но астролозите често били обвинявани в занимания с черна магия. При все че тримата влъхви, които предвидили раждането на Божия син, са били астролози, религиозните фанатици казват, че Астрологията не е от Бога. Най-смешен техен аргумент е “Ето на виждате ли, как може гледайки някакво си кръгче (има се предвид индивидуалната звездна карта) да Ви кажат толкова много. Не е ли това проява на нечиста сила.”
Противниците на Астрологията били предимно хора, които са искали и искат да владеят умовете на себеподобните си и следователно да ги манипулират. Докато Авраам е носил със себе си плочки и всеки желаещ е можел да научи хороскопа си, в създадената по-късно еврейска държава убивали с камъни само за притежаването на астрологична книга.

 

astro4

Астрологията и Френската революция

 

По време на Френската революция Конвентът обявява всички религии за нищожни. Робеспиер се опитва да създаде дори нова религия и я нарича Култ към Разума. Дори издигнал съответния монумент, на който да се кланят. Започва също да преследва астролозите, защото съгласете се че няма нищо разумно в това да Ви кажат, че след два месеца ще заминете за далечна страна, ще намерите партньор от различна културна среда и ще имате много деца. Още по-неразумно е  всичко това да се сбъдне.

 

astro5

Астрологията и църквата

 

През 16-ти век Папата, борейки се с ереста, издава була, с която забранява Астрологията. В католическите страни като Испания и Португалия тя почти изчезва, но в протестантските се изучава в университетите до 19-ти век. Обсерваторията във Ватикана, в момента една от най-модерните в света, не прекъснала заниманията си. Много папи били астролози. Ето имената на някои от тях: Силвестър II, Йоанн XX, Йоанн XXI, Юлиян II, Павел III, Лъв X В Русия Астрологията започнала да се изучава в училищата още по времето на Иван Грозни.

 

astro6

Астрологията и съвременната наука

 

Известен спад в популярността на Астрологията предизвиква развитието на науките през 19 век и учението на Дарвин, които защитават механистичен принцип за устройството на Вселената, а за произхода на Човека – маймунски.
Науката през 20 век открива неоспорима зависимост между фазите на Луната, покълването на растенията и раждаемостта. Лекарят Еужен Йонас от Чехия дори намира начин да се пребори с безплодието при жените, ръководейки се само от разположението на Луната през годината. Дори определя пола на новороденото само на тази база. Други изследвания са върху зависимостта на Слънчевите петна и продължителността на живота, връзка, която е безспорно доказана. Появата на слънчевите петна пък зависи от разположението на планетите в Слънчевата система – нещо, с  което Астрологията се занимава от векове.

 

ПОРЪЧАЙ